Workshop i Warszawa, dag 2

240x180_Polska pappagruppsledareWarszawa 29 maj. Jag hade uppmanat deltagarna att ha roligt. Att döma av alla skratten under den andra dagen av vår workshop var det en uppmaning som togs på allvar. Och kreativiteten flödade. 

Kristi himmelsfärd var dagen när vi jobbade med ledarskap i en föräldragrupp och med att faktiskt skapa ett antal pappagruppsmöten som deltagarna kan använda sig av framöver. Deltagarna var verkligen arbetsvilliga, engagerade och otroligt dedicerade uppgiften Sammanlagt skapades åtta träffar med ett tema, processfrågor, struktur och lämpligt arbetsmaterial.

Svärmor en central person

När deltagarna rapporterade stod det klart att ”svärmor” var huvudämne för en av träffarna. Jag kunde nästan ha gissat det innan för svärmor har varit en person som förekommit många gånger under de två dagarnas arbete. Generellt verkar hon inta en särställning i polskt familjeliv – på gott och ont.

Många skratt blev det när gruppen som skapat denna träff också hade jobba fram några frågor kring ämnet. Bland annat: Hur handskas du med alla råd svärmor ger dig om barnets omvårdnad? Vad är bra kommunikation med svärmor?

Den stor skrattsalvan som aldrig riktigt ville ta slut var när en av deltagarna kommenterade frågan: ”Troligtvis en kista”. Rått men hjärtligt är väl förmodligen den bästa beskrivningen av deltagarnas diskussioner kring svärmor.

I en workshop delar deltagarna kunskap mellan varandra

Det blev också många bra diskussioner kring ledarskap och metod. Deltagarna hade en stor erfarenhet och kunskap själva. Själva idén med våra utbildningar av ledare är just att deltagarna själva ska hitta sina möjligheter och lösningar dela med sig av sin egen kunskap. Det tycker jag att vi lyckades riktigt bra med.

Om svenska pappor

För egen del känner jag mig synnerligen nöjd. På begäran höll jag också en kort föredragning om den svenska pappan.

Vad jag sa? Det får jag berätta någon annan gång. Fast de som läser den här bloggen kan nog ana. Men vår suveräne tolk Anna Czajkowska-Blaziak trodde att deltagarna uppskattade inslaget.

Vi skiljdes åt med en liten ceremoni då jag utdelade diplom och sa hej då till var och en. Deltagarna kommer träffas på egen hand framöver.

Föreläsning

På fredagen ska jag föreläsa och delta i ett kort seminarium med Nobody’s Child Foundation. Den svenska ambassadören Staffan Herrström ska inleda dagen med titeln Promotion of active fatherhood – Swedish experience.

Blir lite intressant att höra vad han ska säga, bortsett från enstaka initiativ här och var, har det så vitt jag vet inte ägt rum något främjande av aktivt faderskap sedan föräldraförsäkringens barndom då Hoa-Hoa stod modell för pappor på affischer här och var. Men kanske vet ambassadören mer än jag.

17.00 lyfter planet och det blir raka vägen hem till familjen som jag längtar efter mest av allt just nu.

Den här texten finns också på nilspettersson.nu

facebooktwittergoogle_pluslinkedin

Annat om det här:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *