Verktyg och metoder för dig som leder föräldragrupper, del 4: pappagrupp för blivande pappor

Vi åker runt i landet med vår halvdagskurs ”Verktyg och metoder för dig som leder föräldragrupper”. Vi skriver några bloggposter för er som antingen inte kan delta eller er som har deltagit, och bjuder på tips och tricks som kan vara till nytta men som vi inte direkt behandlar på kursen. Här kommer den sista artikeln med gratis fortbildning från Södertörns Lärcentra. 

Dreamstimefree 2829512

Vi har regelbundet grupper för blivande pappor på barnmorskemottagningar. Det ställer ofta lite speciella krav särskilt som vi bara träffar dom papporna en gång. Vilka frågor ska man egentligen ta upp? Hur ska man lägga upp diskussionen? Hur kommer man förbi det faktum att en man som ännu inte blivit pappa och som kommer att bli det om först fyra-fem månader,  inte själv riktigt vet vad han ska fråga om? Livet ”där borta” ter sig ju fortfarande ganska abstrakt.

Själv har jag kommit fram till att det viktigaste för mig som ledaren när jag möter en sådan grupp är att jag själv är flexibel och förberedd. Vid det här laget har jag ju också en lång erfarenhet att luta mig mot.

Här är några lärdomar jag dragit kring grupper med blivande fäder:

Kom ihåg att blivande föräldrars perspektiv oftast sträcker sig till förlossningen

Förlossningen är den första stationen. Det finns många frågor och orosmoment som står i vägen för ett längre perspektiv. Det är alltså bäst att börja med förlossningen och frågor kring det. Många pappor har naturligtvis inte hunnit fundera på känslorna som uppstår direkt efter förlossningen – men min erfarenhet är att det är mycket viktigt att prata om hur man kan känna och ge realistiska förväntningar på vilka känslor som kan uppstå efteråt.

Första tiden hemma

Ett annat ämne som går att diskutera kring är hur den första tiden hemma efter förlossningen ska te sig. Hur man pratar om den här tiden på ett konkret sätt varierar för min del – allt beroende på deltagarna. Det som nästan alltid funkar i mina grupper är att hänga upp diskussionen på min egen erfarenhet.

Jag brukar berätta om hur duktig jag var på att städa, diska och laga mat och se till att min sambo i lugn och ro kunde ta hand om sonen. Jag var den serviceman som jag hört att jag borde vara. Efter det kan man fråga om det finns något i den bilden som deltagarna tycker är felaktigt eller inte stämmer. Det finns nästan alltid några förstår vad jag är ute efter: var kommer pappa- och barnrelationen in?

Där har vi diskussionen: att inte glömma barnet i ivern att göra allt annat hemma. Hur kan du hitta något som är speciellt för dig i relationen till ditt barn? Är det något annat som kan vänta till förmån för ditt och barnets relation? Jo, det brukar bli en ögonöppnare eftersom som så många är inkörda på att vara just ”hjälpa” mamman så att hon kan ta hand om barnet.

Livspusslet

Även om jag sällan använder just begreppet livspussel i den här grupperna så är familjelivets samverkan med arbetsliv och karriär en stor fråga för många. Det är faktiskt många som till och med oroar sig för hur de ska få ihop livet. Ofta är det förenat med antingen höga krav från arbetsplatsen eller att man har arbetstider som ligger fast utan möjlighet till flexibilitet. I en del fall har det också göra med attityder på arbetsplatsen.

Att få igång en diskussion om detta är inte särskilt svårt, de flesta kan relatera till andra med barn eller förstå vad det innebär att gå tidigare från jobbet när alla andra kommer sitta kvar i två timmar. Här försöker jag alltid att skapa en lösningsorienterad diskussion. En första ingång kan vara att alla kort får berätta om för- respektive fördelar med deras arbete i förhållanden till föräldraskapet. Ibland skriver jag upp en liten lista med stödord som exempelvis: flexibilitet, attityder, andra föräldrar på arbetsplatsen, arbetstid. Det hjälper deltagarna att berätta.

Efter det kan diskussionen om lösningar börja. Några definitiva lösningar finns förstås inte, men bara det faktum att man börjat reflektera är bra för fortsättningen.

facebooktwittergoogle_pluslinkedin

Annat om det här:

Comments

 1. Bo says

  Jag skall vara ärlig. Hela er verksamhet har en anstrykning av feminism. Samma typ som Män för jämställdhet tex driver. Och jag tycker inte om det. Punkt.

  • admineditor says

   Hej Bo!
   Tack för din åsikt. Det var bra att du tog dig tid att kolla vår verksamhet för att sedan ta ställning. Vi behöver fler vakna besökare som vet vad de talar om. Hastigt skrivna kommentarer utan substans har vi lite svårare för. MVH/Nils Pettersson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *