Jämt föräldraskap – veckan som gick

”Jämt föräldraskap” är namnet på en verksamhet inom organisationen Män för jämställdhet. Den sista veckan har varit händelserik. Här kommer några nedslag i veckans händelser.

Logga Ny

Män för jämställdhet i Göteborg

Män för jämställdhet har pappagruppsverksamhet i Göteborg. En verksamhet som är väl inarbetat och kompetent. Vi från Stockholm åkte i måndags ner till Göteborg för att diskutera våra verksamheter, utbyta erfarenheter och idéer och lägga upp planer för framtiden tillsammans med göteborgsavdelningen. Det blev ett synnerligen givande möte som säkerligen ger mervärde för framtiden. Med så många brinnande eldsjälar och en otrolig kompetenssamling kan det inte bli annat än bra framöver.

Föreläsningar och grupper

Mats Berggren har som vanligt varit runt och föreläst. Bland annat på Lilla Barnets Fonds årsmöte på Södersjukhuset i fredags är en ärofylld inbjudan och ett tillfälle att få prata om båda föräldrarnas viktiga medverkan för barn som föds alltför tidigt. Han har också varit på centralsjukhuset i Kristianstad för att föreläsa om jämställt föräldrastöd. Till helgen startar också ett seminarium med deltagare från projekten i Vitryssland och Ryssland. Där kommer Mats Berggren och Anna Lindqvist delta.

För egen del avslutade jag en pappagrupp på Gullmarsplan samt höll en föräldragrupp i Nacka Forum där vi regelbundet träffar blivande föräldrar.

Besök från Cape West

Män för jämställdhet gästades onsdags 10/4 av en delegation från Sydafrika, bland annat Albert Fritz som är ”Minister of Social Development” i Western Cape samt chefer och projektledare inom kvinnohälsan och andra relaterade projekt. Med var också en representant från Sydafrikanska ambassaden och förstås Ulla Lindvall och Carin Lann som leder projektet och som länge jobbat med internationella kvinno- och jämställdhetsprojekt och varit de som lagt grunden för Män för jämställdhets internationella projekt i Österuropa och i Afrika.

Deltagare från Mfj var Anna Lindqvist (biträdande kanslichef), Ida Ömalm Ronvall (Machfabriken) och Nils Pettersson (Jämt föräldraskap)

Syftet var att få mer kunskap om Män för jämställdhet samt ”Machofabriken” och ”Jämt föräldraskap”. Det blev ett intensivt möte som gav mersmak. Anna presenterade organisationen Män för jämställdhet. Ida berättade om Machofabriken och visade också två av de filmer som Machofabriken använder i sitt arbete.

Själv beskrev jag hur vi arbetar i pappagrupperna. En företelelse som inte är helt okänd då Män för jämställdhet varit i Kapstaden och satt igång pappagruppsverksamhet och utbildat ledare genom Mats Berggren och Vidar Wetterfalk och organisationen Sonke. Vidar fortsätter arbetet och bor nu i Kapstaden för att få igång verksamheten.

Det blir troligtvis fler resor till Sydafrika. Helt säkert kommer Män för jämställdhet/Jämt föräldraskap delta med ett antal personer i en MenCare-conferens som äger rum i Kapstaden i början juni.

Polsk journalist med intresse för pappagruppsverksamhet

Svenska institutet har ju anlitat oss för att utbilda pappagruppsledare i Warzawa inom ett nytt projekt. Det var kanske den indirekta anledning till att jag fick träffa en polsk journalist på Svenska Institutet för att berätta om vårt jobb med pappagrupper i synnerhet och jämställdhet i allmänhet.

Sylwia Chutnik, som journalisten heter, skrivet mycket om jämställdhet, pappors roll i föräldraskapet och liknande frågor. Hon hade massor av frågor och den timme vi hade till vårt förfogande räckte nog inte. Men sammanfattningsvis var hon övertygad om att vårt koncepttänk kring att jobba med föräldrar i allmänhet och pappor i synnerhet kunde göra skillnad i Polen.

Sylwia berättade en del om vilka frågor och problem som finns kring det jämställda föräldraskapet i Polen och går kanske inte att sammanfatta kort. Men en viktig fråga, enligt henne, är att personalen på mödra- och barnavård i Polen helt enkelt inte har kunskap att möta papporna. Eller som hon uttryckte det: både personalen och mammorna pratar ofta med papporna på ett ”icke-inkluderande” sätt.

Något som alltid väcker både beundran och viss förvåning är vår föräldraförsäkring som ju är både flexibel och generös. I Polen har pappan två veckor och få stannar hemma ens under de veckorna.

Nya kunder

Vi har också avtalat med ännu en BVC-mottagning i södra Storstockholm om pappagruppsverksamhet. Första gruppen räknar vi med att börja i slutet i början av september. Vid ett senare tillfälle berättar vi vilken bvc-mottagning det är.

facebooktwittergoogle_pluslinkedin

Annat om det här:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *