Involvera föräldern som inte kommer till föräldragruppen

Alla säger samma sak: det är svårt att få papporna till föräldragrupper på BVC. Skälen till det tycks vara många: pappor känner inte att föräldragruppen har ett innehåll som riktar in sig på föräldrarnas samarbete och möter deras behov. Andra tycker inte att det är någon idé när de ändå är och jobbar. Några går dit en gång och kommer inte tillbaka på följande träffar. 

Det är i alla fall vad vi hör när vi är ute och jobbar.

Om du har upplevt samma sak när du leder föräldragruppen kanske den här bloggposten innehåller goda nyheter! Även den som inte är med i gruppen kan bli involverad om du följer några enkla tips. I ett längre perspektiv kan det också ge resultat i form av flera pappor i grupperna.

Här är några möjligheter att inkludera:

Hemuppgifter

Syftet med föräldragrupper är ju att det ska gynna hela familjen. Barnet och den av parterna som inte är närvarande i gruppen. Hemuppgifter kan vara ett sätt att involvera och inkludera den som inte deltar vid mötestillfället. Här är några tips:

 • Ta hem en fråga att diskutera med partnern och berätta sedan i gruppen hur ni tänkte
 • Ta reda på några fakta kring en fråga eller ett ämne tillsammans. Exempelvis om barns sömn, amning eller något annat. Berätta för gruppen vad ni funnit.
 • Gör en cirkel för livspusslet med tårtbitar som visar tillvaron som den ser ut idag och som de önskar att den ska se ut i framtiden. Kan innehålla exempelvis: arbetstid, familjetid, egentid, partid. Berätta sedan i gruppen.

Hur du pratar och möter föräldragruppen

Du kanske inte tror det, men ditt sätt att möta gruppen får effekter på i vilken grad partnern involveras. I grund och botten har det att göra med vad du förutsätter kring partnerns deltagande, både när de deltar och inte deltar.

Några exempel:

 • Ger du onödigt mycket beröm till pappor som kommer till gruppen?
 • Hjälper du pappor extra mycket vid besöken?
 • Förutsätter du att en av föräldrarna är huvudansvarig för barnet?
 • Tycker du att det är svårt att veta vad du ska ta upp när papporna är med?

Jag vet att det här kan vara lite provocerande, men det spelar faktiskt en stor roll hur du möter respektive part. Och just de här exemplen är sådant vi ofta hör.

Träffarnas innehåll i föräldragruppen

Vi har skrivit mycket om träffarnas innehåll här på bloggen. Och även när vi håller utbildningar är det en fråga som intresserar många och ständigt kan utvecklas. Ofta är innehållet också det som är svårast att åstadkomma, det kräver ju en viss förberedelsetid som inte alla har. Bra då att det finns några genvägar att skapa detta innehåll.

Här är några tips:

 • Fråga föräldrarna vad de vill ta upp i föräldragruppen när de kommer till besöken
 • Tillverka en liten enkätlapp med frågor om vad föräldrarna vill ta upp i gruppen. Ibland är det lättare än att säga det när man sitter med en hel grupp.
 • Dela upp möten i en informationsdel och en diskussionsdel
 • Anknyt ofta och gärna till den icke ammande partnerns viktiga roll som stöd i den processen
 • Ignorera aldrig frågor som du tycker inte är relevanta eller dumma.

Det sista betyder bara att det ibland kan vara svårt att urskilja vad någonting står för. Om en förälder vill prata om bilbarnstolar så kan det kanske kännas som om det inte hör hemma i föräldragruppens samtal. Men det kan ju också stå för en omtanke och börjar man med bilbarnstolen kan du ganska lätt komma vidare till andra omvårdnadsfrågor.

facebooktwittergoogle_pluslinkedin

Annat om det här:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *