5 Uteblivna Goda Råd

I dagens DN så är det 3:e artikeln i en serie som har fått namnet ”Velourpappa 2010″. Det är Peter Letmark som har skrivit artikelserien och han, tillsammans med fotografen Eva Tedesjö, var med mig på en föreläsning i Gamla stan för blivande pappor hos Barnmorskorna i Gamla stan. Några saker slår mig så här efteråt när jag läst texten. Vad är det som gör att man fastnar just på vissa saker under en 2 timmar lång föreläsning? Varför valdes just dessa frågeställningar ut i texten och inte andra? Det som jag trodde minst skulle komma med, kom med…..Det som jag hoppades skulle komma med, kom inte med….Det som vi i förbigående nämnde togs upp som huvudnummer…..Det som deltagarna frågade om, och jag svarade på citerades som om att jag tagit upp frågan….Vad har man lärt sig av detta? Vet inte, ska fundera…

Jag fick i uppgift att ta fram 5 råd till blivande och nyblivna pappor. Jag gjorde det. Det kom inte med i tidningen. Därför kommer det här i stället:

 1. Välj att bli förälder.
  Som den person som inte är gravid, inte ska föda eller amma är det lätt att hamna utanför. Det kan också vara lätt att överlåta huvudansvaret till mamman onödigt mycket. Inget kommer av sig självt. Och i synnerhet inte relationer. Någonstans så är valet mitt. Vill jag vara med eller vara utanför? Jag får inte en meter gratis. Därför måste jag själv ta ett steg fram och anmäla mig. Jag väljer.
 2. Titta inte bara på vad din pappaledighet kommer att kosta, utan också vad den är värd.
  Av de parametrarna man lägger in i kalkylen så är oftast ekonomin avgörande. Vem tjänar mest och vem ska vara hemma? Det sägs också att vi pappor lyssnar av vår fru/sambo hur hon vill att vi ska fördela och sen lyssnar vi av chefen vad han/hon tycker. Sen tar vi det som blir över. Om det blir något över. Det är kanske dags att fråga sig själv vad jag vill? Vad tjänar jag på att få vara hemma med mitt barn?
 3. Tala med din pappa och/eller dina kompisar som har barn.
  Visst kan man läsa böcker och visst kan man surfa på nätet efter information. Men vad är det emot det goda samtalet. Att få fråga frågor bakom fasaden. Att lyssna och titta på dem som ligger lite före och har skaffat sig en del erfarenhet. Ta emot det som är bra och släng det som är dåligt. Goda råd och kunskap ger insikt.
 4. Prata med din fru/sambo om förväntningar.
  Både om dina och hennes inför förlossning och föräldraskap. Det är lätt att gå om varandra och ha förväntningar på varandra utan att egentligen ha lyssnat av och frågat. Vi kommer oftast från egna familjer med olika seder och bruk som nu ska blandas till en ny familj. Glöm inte att tala om hur du själv vill ha det samtidigt som du lyssnar.
 5. Gå inte och bär på en hungrig bebis.
  Hur många gånger har man inte lämnat ifrån sig ett skrikande, hungrigt barn till mamman? Känt frustrationen över att inte räcka till. Du kan inte amma. Gör det du kan istället. Konkurrera inte om matningen om det inte behövs. Lär dig vad barnet behöver mer för omvårdnad som passar dig. Anknytning kan man få på många sätt. Till exempel att bära på en mätt bebis.
facebooktwittergoogle_pluslinkedin

Annat om det här:

Trackbacks

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *